top of page

ATTITUDE

laatste update op 11-maart-2018

De docent leidt leerlingen op voor de kennissamenleving waarin ICT een belangrijke rol speelt. De docent is zich bewust van de invloed van ICT-innovaties in het onderwijs. Dit vraagt een open en flexibele houding van de docent welke gekenmerkt wordt door initiatief en leiderschap, probleemoplossend vermogen en zelfreflectie. Dit uit zich in een professionele houding waarin de docent zich voortdurend bijschoolt in toepassingen van ICT in het onderwijs. Zelfstandig en in samenwerking met collega’s en kennisinstellingen onderzoekt de docent de mogelijkheden en toepassingen van didactische inzet van technologie, en integreert deze op een duurzame wijze in zijn eigen leer- en onderwijscontext. Vervolgens evalueert hij deze toepassingen in zijn onderwijs en stuurt hij zo nodig bij.

1.1) De docent is een lerende en innoverende professional

1.1.1) De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs.

Om op de hoogte te blijven van algemene ICT kennis, vaardigheden en ontwikkelingen kijk ik wekelijks op websites zoals computable.nlnu.nl en tweakers.net. Aan deze lijst ben ik van plan om Kennisnet toe te voegen; ik kende de website al wel enige tijd maar las deze niet regelmatig. Ik denk dat Kennisnet een goede toevoeging is qua inhoud om nog breder op de hoogte te kunnen blijven van de ICT.

Voor mijn richting, Applicatie Ontwikkeling, heb ik hele specifieke websites die ik bijhoud. In de loop van de jaren heb ik deze leren kennen en ben ik ze gaan bijhouden voor mijn specialisatie (Microsoft, met in het bijzonder de programmeertaal C# en als database SQL Server). Een aantal website voorbeelden zijn MSDN Microsoft, Visual Studio Magazine en Reddit. Daarnaast ontvang ik ook al jaren het MSDN Magazine tijdschrift.

Afgelopen schooljaar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met Kahoot. Ik heb toen besloten om voor het vak HTML/PHP ter voorbereiding van de tweede toets een Kahoot te doen, dit was in december 2016. Aangezien ik behoorlijk trots was heb ik een aantal foto's van de les gemaakt:

1.1.2) De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.

Voor de HTML/PHP les op 16-december-2016 voor klas IC1F had ik een les ontworpen met als doel om de student voor te bereiden voor de tweede PHP toets. Het niveau van de toets is relatief gezien moeilijk, aangezien we in de determinatie periode zaten krijgen zowel de Applicatie Ontwikkelaars (niveau 4) alsook ICT Beheerders (niveau 4) en Medewerkers Beheer ICT (niveau 3) het vak. Om de verschillende termen nog meer eigen te maken heb ik een Kahoot gemaakt die de termen en onderdelen weergeeft die bij de toets aan de orde zouden komen. Na de Kahoot kregen de nummers 1-3 een kleinigheid en konden ze de rest van de les gebruiken om nog meer informatie te lezen over de termen en onderdelen die ze nog niet goed onder de knie hadden.

Na deze les heb ik een korte mondelinge evaluatie met de studenten gedaan om te weten wat zij er van vonden om op deze manier voor te bereiden voor een (PHP) toets. Zij kregen wekelijks Kahoots dus ze hadden hier al meer ervaring in dan ik, maar ik was met name benieuwd hoe zij het vonden in deze context. Van een ieder kreeg ik te horen dat ze het leuk vonden om in spelvorm te leren en het aangeven van een prijs ook zeker een goede stimulatie was. De woorden "leerzame les" hoorde ik veel voorbij komen.

Achteraf gezien had ik me wat meer in kunnen lezen over Kahoot voordat ik daadwerkelijk voor Kahoot koos, aangezien ik er tijdens het maken achter kwam dat bij de vragen niet meerdere opties als correct antwoord aangevinkt kon worden. En in de huidige Kahoot had ik dit wel nodig gehad, waardoor een tweetal vragen niet goed liepen qua punten verdienen. Daarnaast had ik wat concreter aan willen geven waar een bepaald stuk theorie te vinden was als je de vraag fout had. Tot slot zou ik de volgende keer een Presenter gebruiken zodat ik niet telkens naar m'n laptop hoef te lopen om verder te gaan met de Kahoot; waardoor het continue contact verstoord kan raken.

1.2) De docent is een flexibele en adaptieve professional.

1.2.1) De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT.

Inmiddels heb ik anderhalf jaar ervaring met het docentschap, maar toen ik net begon bij Deltion werd wij mij

direct gevraagd of ik ook virtuele lessen wilde verzorgen. De virtuele lessen stonden toen nog in de

kinderschoenen voor ons bij het ICT-Lyceum. Voor mij zijn de virtuele lessen een voorbeeld van een

verandering in het onderwijs m.b.t. ICT waar wij als docenten op moeten kunnen inspelen; en dit is wat ik heb 

gedaan middels het gebruik van Skype voor Business voor de virtuele lessen . In het begin was het natuurlijk nog wat onwennig, maar door  continue te blijven reflecteren op de virtuele les werden de lessen steeds beter en productiever.

1.2.2) De docent toont aan dat hij initiatieven neemt in het gebruik van ICT om zo sociale- en crossculturele vaardigheden te bevorderen.

Dit schooljaar heb ik voor het eerst een mentorklas en tijdens de start heb ik van iedereen z'n mobiele nummer

gevraagd om zo een WhatsApp groep op te richten waar elke student uit deze klas in zat. Op deze manier

hebben we als klas een middel binnen handbereik om met elkaar contact te hebben over de opleiding. Mede

door het opzetten van deze WhatsApp groep ontstaat er ook direct een verbinding tussen de studenten,

waardoor op een gegeven moment niet alleen zakelijke dingen worden besproken maar ook buiten school met

elkaar in contact komen word mogelijk.

1.3) De docent is een reflecterende en onderzoekende professional.

1.3.1) De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.

Tijdens het maken van dit ICT portfolio toon ik deze subindicator aan. Dit begint met het analyseren van de verschillende indicatoren en subindicatoren, waarna ik me ontwikkeling door mezelf te verbreden middels verschillende ICT middelen. Tijdens dit proces beoordeel ik uiteraard ook de effectiviteit en blijf me op deze manier verbreden en ontwikkelen.

Een concreet voorbeeld waar ik dit uitvoer is bijvoorbeeld met het gebruik van de Kahoot in de les ter voorbereiding van een toets. In het eerste semester geven we een vak genaamd HTML/PHP dat binnen de richting Applicatie Ontwikkeling zit, maar deze wordt ook gegeven aan beheerders. Het verschil tussen beheerders en applicatie ontwikkelaars is dusdanig groot dat de beheerders veel moeite hebben met dit vak en de toetsen. Om de studenten toch goed voor te bereiden was ik op zoek naar een manier om ze geïnteresseerd te krijgen voor de stof, gemotiveerd zodat ze ook inzien dat dit haalbaar voor ze is. Op dat moment waren we bezig met E-Didactiek waardoor ik na analyseren besloten heb om Kahoot in de les in te kunnen zetten ter voorbereiding op de toets. Na de les heb ik de studenten bevraagd wat ze van deze manier van voorbereiden vonden en na dit stuk feedback heb ik terug kunnen kijken op de les en besloten dat de effectiviteit van deze les stukken beter was dan voorheen; waarbij ik geen ICT tool als Kahoot had ingezet. Door op deze manier bewust bezig te zijn met het gebruik van ICT in mijn lessen toon ik aan dat ik systematisch verbeterpunten in mijn lespraktijk toe kan passen.

1.3.2) De docent toont aan dat hij zoekt naar (interdisciplinaire) samenwerking met collega’s die in een vergelijkbare situatie rondom ICT en onderwijs verkeren.

Binnen ons team hebben we het privilege om al (relatief) veel virtuele lessen te

verzorgen voor onze studenten. Dit betekent dat er regelmatig overleg is met een

docent die ook virtuele lessen verzorgt hoe hij met specifieke situaties omgaat of

hoe degene zijn lessen verzorgt om er het meeste uit te halen.

Aangezien het geven van virtuele lessen nog in de kinderschoenen staat, ik denk

namelijk dat binnen afzienbare tijd hier een enorme groei in zal ontstaan, zijn er

genoeg onderwerpen om samen met collega's over te sparren om de kwaliteit te

verbeteren. Het geven van een virtuele les is enerzijds niets anders dan een normale 

les, maar anderzijds zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden

tijdens de lesvoorbereiding en de les zelf om het tot een succes te maken.

Onderwerpen zoals regels, afspraken, werkvormen en technische uitdagingen

bespreek ik met collega's om meer inzicht te krijgen wat er mogelijk is en hoe anderen

dit aanpakken. In de afbeelding hiernaast zie je een aantal regels en afspraken die we 

met de collega's, die virtuele lessen geven, hebben bedacht, gemaakt en uitdragen.

1.4) De docent is een samenwerkende professional.

1.4.1) De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.

Een LinkedIn account hebben is voor elke ICT'er onmisbaar; ik heb ook een account en kijk dagelijks naar de laatste meldingen en notificaties. Naast de groepen t.b.v. applicatie ontwikkeling behoor ik ook tot groepen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen m.b.t. (ICT in) het onderwijs; denk hierbij aan Kennisnet en wij-leren.nl.

De meeste kennis die ik opdoe deel ik via formele overleggen of tijdens informele gesprekken met collega's in de wandelgangen. Door met elkaar in gesprek hierover te komen werk je samen naar een kwalitatief beter onderwijs. Een concreet voorbeeld hiervan is dat ik via LinkedIn een artikel heb gelezen dat ging over het digitaal toetsen van programmeercode. Nadat ik dit had gelezen heb ik in een formeel overleg, met onze applicatie ontwikkeling vakgroep, om dit te delen en er samen over te kunnen hebben. Op deze manier stimuleren we het delen van nieuwe kennis binnen ons team en door er samen over te hebben komen we ook weer tot nieuwe kennis en inzichten.

1.4.2) De docent ondersteunt en motiveert collega’s en leerlingen in hun ICT ontwikkeling.

Aangezien ik vanaf het begin van mijn docentschap direct ben begonnen met virtueel lesgeven krijg ik regelmatig vragen van minder ervaren collega's waarbij ik ze (technisch) kan ondersteunen. Doordat ik ze vaak verder kan helpen met hun uitdagingen bouwen we een band op waardoor we vaker op dit vlak elkaar weten te vinden; zoals ik ook bij punt 1.3.2 beschreef bespreek ik met collega's de onderwerpen die spelen. Door de onderwerpen en situaties bespreekbaar te houden stimuleer en motiveer ik de ontwikkeling van onze kwaliteit van het virtuele lesgeven; als team, als opleiding, als school.

Een aantal weken geleden waren een aantal zaken niet goed ingesteld voor de virtuele lessen, waardoor iedere deelnemer presentator rechten kreeg bij het deelnemen van het gesprek. Dit betekende dat wij als docenten de deelnemersinstelling moesten wijzigen, zodat de studenten geen presentator rechten meer hadden; anders konden zij namelijk dingen doen zoals het in- en uitschakelen van video. Deze aanpassing was voor mij relatief eenvoudig, maar een collega kwam hier niet uit en raakte in de stress omdat er allemaal dingen gebeurde die zij niet kon plaatsen. Ze kwam naar mij toe voor hulp en ik heb haar ondersteund door uit te leggen wat er gebeurde, wat in dit geval de studenten deden en waarom zij dit in dit geval konden. En daarnaast heb ik haar geleerd hoe zij dit in het vervolg zelf kon aanpassen. Aansluitend heb ik haar een e-mail gedaan om nog op een rijtje te zetten welke handelingen ze moet doen om deze deelnemersinstellingen aan te passen.

bottom of page